The Cookie Lady Workbook Solution : ISC Rhapsody & Prism

The Cookie Lady Workbook Solutions : ISC Rhapsody & Prism

Welcome to “The Cookie Lady Workbook Solution: ISC Rhapsody & Prism,” where we explore ISC English Literature’s compelling narrative. Within these pages, we unravel the essence of “The Cookie Lady” through meticulous workbook solutions. This post offers comprehensive answers to multiple-choice and contextual questions, deepening your understanding of the timeless tale. Meet the intriguing characters and delve into the nuances of their development and thematic exploration. Each question serves as a gateway to dissecting the text, urging readers to analyze subtle nuances and extract deeper meanings. Contextual inquiries broaden our canvas for exploration, encouraging critical engagement with socio-cultural backdrops and universal themes. Through this examination, readers sharpen analytical skills and develop a profound appreciation for literary craftsmanship. Whether a student navigating ISC English Literature or an avid reader exploring classic narratives, “Rhapsody & Prism: The Cookie Lady Workbook Solutions” promises valuable companionship. Join us on this literary journey as we illuminate the path to understanding, one workbook solution at a time.

Table of Contents

Story Summary :

Story in Detail

Bernard Surle nee Bubber, a perpetually hungry teenager, after his school was on his way to see an old lady. He was mocked by a classmate, Ernie Mill, who was fixing papers for his route. Ernie laughingly asked him why he visits that old lady. Remaining indifferent to Ernie’s query, Bernard continued walking and after a few moments came to the house of the old woman, Mrs Drew.

Mrs Drew was an old lady, who lived in an old dilapidated house. She would Sit on the porch, looking for somebody to talk to. Only two men, a postman and a garbage collector used to come to her house. Her house had an overgrowth of Weeds at the front and looked like a gray box that was shabby and unpainted with sagging porch steps. An old weather-beaten rocking chair was placed on the Porch. As Bernard reached the porch, he could get the wonderful warm smell of the cookies and his mouth began to water. As he rang the bell, there was silence for a time but then Mrs Drew opened the door. She smiled and welcomed him in, saying he was just in time as the cookies were ready.

Bernard went to the kitchen door and looked in. He could see the cookies on a blue plate on top of the stove. Mrs Drew served the cookies with cold milk. Bernard greedily ate the cookies. Mrs Drew patiently watched him eat the cookies. After Bernard had finished eating the cookies, he looked towards the kitchen again at the rest of the cookies. Mrs Drew told him to wait and read something from his school books. Bernard opened his geography book and started reading a lesson on Peru from it.

As Bernard was reading, Mrs Drew keenly watched him and reflected on the fact that he had been coming to her for over a month and how while sitting on her porch, she had lured him by pointing to the cookies by her rocker. As she was reflecting on Bernard’s visits, she closed her eyes, dozing and listening; she felt something happening to her. She was beginning to change, her gray wrinkles and lines were diminishing. As she sat in the chair, she found herself growing younger and regaining her vigour. She felt the warm fullness, a breath of warmth inside her cold body for the first time in years. However, this transformation ended when Bernard stopped reading and declared that he had to go. Mrs Drew urged him to visit her again.

When Bernard reached home, he looked totally exhausted, as if somebody had stolen his energy. His mother May Surle and father Ralf Surle, realised that he had been always washed out after he had visited that crazy old lady’. His father forbade him from visiting the old lady’s house. But when Bernard said that he had promised her that he would come back, his mother allowed him to visit her one last time.

Next day, Bernard again visited her. Mrs Drew opened the door and said it was good to see him again. She went into the kitchen to prepare the cookies as she had not expected him. Bernard sat down in the living room, waiting for his favourite cookies. Mrs Drew came back and asked him to read something to her. Before he started reading, Bernard told her that this would be his last visit as his father had forbidden him to visit her anymore. Mrs Drew was petrified on hearing this. There was silence. She then took a book at random and asked him to read from it. She sat quite close to Bernard and touched his arm. She suddenly felt Bernard’s youthful life energy flow between her fingers, through her arm. She was being transformed into a young lady, filled with life, and her body filled out the wrinkles and stoop to regain the glory of youth. When Bernard stopped reading, she sent him to the kitchen to enjoy the cookies. She herself went into her bedroom and gazed into the mirror. She was, for sure, young and lovely. This time it had not gone away as it happened during Bernard’s previous visit. She then laughed gaily, opened the door for him and bid him good-bye for the last time.

At home, Bernard’s parents were anxiously waiting for him as it was getting dark and windy outside. As Bernard trudged home, he felt tired, his head aching and he stopped every few minutes before moving ahead. He felt the wind hammering at him as he stopped holding on to a lamp-post. He kept on moving as best he could but to no avail. When his parents sat down at the dinner table, they head a faint sound at the door. His father went to the door and opened it, Something gray and dry was blowing up against the porch, carried by the wind. He stared at it, but could not make out that it was their son turned into a bundle of trash.

Workbook MCQs :

1. Why did Bernard visit the old lady regularly after school?
(a) To look after her
(b) To provide company to her
(c) To satiate his desire for cookies
(d) To get motherly affection from her.

Answer :- (c) To satiate his desire for cookies

2. On reaching the old lady’s house, Bernard’s heart began thudding with anticipation for
(a) meeting the old lady
(b) earning money by doing chores
(c) being able to see the old lady
(d) getting his favourite cookies.

Answer :- (d) getting his favourite cookies.

3. The old lady used to prolong Bernard’s stay in her house by
(a) taking extra time for making the cookies.
(b) asking him to read something to her
(c) telling him stories from the books she had
(d) All of the above.

Answer :- (b) asking him to read something to her

4. Why did the old lady sit on her porch?
(a) To look out for someone to give her company
(b) To siphon away someone’s life force to become young again
(c) Both (a) and (b)
(d) To sit in the sun and get warmth.

Answer :- (b) To siphon away someone’s life force to become young again

5. How did the old lady feel a change occurring in her body?
(a) By siphoning away Bernard’s life force
(b) By enjoying Bernard’s company
(c) By getting inspiration from the books Bernard used to read to her.
(d) All of the above.

Answer :- (a) By siphoning away Bernard’s life force

6. What is suggested by Bernard’s act of filling his pockets with cookies?
(a) His desire to take them home for his parents
(b) His craving for freshly-baked cookies
(c) His desire to please the old lady
(d) His desire to take them for his friend Ernie.

Answer :- (b) His craving for freshly-baked cookies

7. Why did tears blur Mrs Drew’s eyes?
(a) To realise the consequences of her sinister plan
(b) Because her youth and vigour had vanished.
(c) To realise that she had annoyed Bernard
(d) To see Bernard had taken away all the cookies.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

8. How did the old lady react when Bernard told him that it was his last visit to her house?
(a) She felt dizzy and sat down
(b) She took him into the kitchen
(c) She took a harsh, frightened breath
(d) She began reading something by Trollope.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

9. Which figure of speech is used in the line given below?
‘Against the window a fly buzzed.”
(a) Simile
(b) Metaphor
(c) Personification
(d) Onomatopoeia.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

10. Why did not Bernard notice the change in Mrs Drew’s appearance?
(a) He was only interested in his cookies
(b) Only Mrs Drew could see it.
(c) She did not allow him to see her by locking herself in her bedroom
(d)She went outside her house.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

11. Which figure of speech is used in the line given below? …his face fat and dull, a dead white.
(a) Simile
(b) Personification
(c) Metaphor
(d) Metonymy.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

12. What kind of atmosphere has the author created while Bernard was returning home after visiting the old lady for the last time?
(a) Eerie and grievous
(b) Exciting, full of fun
(c) Hopeful of a new beginning
(d) Joyful and interesting.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

Related Posts

Complete The Sentences :

1. Ernie Mill laughed and laughed on seeing Bubber going towards the old lady’s because it had become a routine for Bubber to go to the old lady’s house everyday after school for satiating his craving for cookies.

2. Bubber’s mouth began to water on reaching Mrs Drew’s house because he could smell, the wonderful warm smell of cookies being prepared by the lady for him.

3. When Bubber had finished eating the cookies, he glanced towards the kitchen again because he wanted to have the cookies that were left on the stove in the kitchen.

4. The old lady asked Bubber to stay and talk to her for a while because she wanted him to sit near her so that she could experience the wonderful feeling of regaining her youth which she used to have almost every time he visited her.

5. When Bernard left Mrs Drew’s house after having filled his pockets with cookies, he felt tired and very dry because he was the very source of her getting her vigour and youth.

6. Tears blurred the old lady’s eyes when Bernard left her house because she had got transformed into her old self with faded eyes and withered face.

7. Bernard always felt washed out, tired and exhausted after visiting the old lady because For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

8. The sight of a woman drinking a big chocolate soda made Bernard to increase his pace a little towards his destination because For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

9. The old lady had ad removed the table and the lamp from the living room because For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

10. The old lady when she touched her forehead and found her skin dry and brittle trembled with like old paper because For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

11. When Bernard visited the old lady’s house for the last time, she hurriedly went to her bedroom because For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

12. Mrs Drew laughed gaily when she bid good-bye to Bernard on his last visit to her house because For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

Short Question Answers :

1. Who was Mrs. Drew? Why did Bernard visit her house every day after school?

Answer :- Mrs. Drew was an elderly woman who lived alone in her house, characterized by her warm and seemingly kind demeanor. She became known in the neighborhood for her delicious homemade cookies. Bernard, a young boy, visited her house every day after school because she invited him in and offered him these cookies. For Bernard, Mrs. Drew’s house was a place of comfort and treats. The allure of the cookies and the kind hospitality from Mrs. Drew made her home an attractive place for Bernard to spend his time after school. Initially, it seemed like an innocent and generous gesture from an elderly lady, but it eventually became clear that Mrs. Drew had a more sinister motive behind her kindness.

2. How did Mrs. Drew lure Bernard into her trap? Why did she do so?

Answer :- Mrs. Drew lured Bernard into her trap by appealing to his love for cookies and by offering him a warm and inviting place to visit every day after school. She used her baking skills and the comforting atmosphere of her home to gain his trust and make him feel welcome. As a lonely and unsuspecting child, Bernard was easily enticed by the promise of cookies and the seemingly friendly attention from Mrs. Drew. Her motive was far from benign; she was using the cookies as bait to exploit Bernard. Mrs. Drew’s sinister intent was to absorb his youthful vitality and life force. By enticing Bernard to come to her house regularly, she created opportunities to drain his energy, ultimately rejuvenating herself at his expense.

3. What changes did Mrs. Drew notice in herself for the first time when Bernard sat near her and read from his Geography book?

Answer :- When Bernard sat near Mrs. Drew and read from his Geography book, she noticed a significant change in herself for the first time. She began to feel rejuvenated and energized, a stark contrast to her usual state of fatigue and aging. This newfound vitality manifested in subtle yet noticeable ways, such as a sense of liveliness and a reduction in the physical manifestations of her old age. The proximity to Bernard and his youthful energy had a direct, invigorating effect on her. This change reinforced her determination to continue luring Bernard to her home, as she realized that his presence and vitality could effectively reverse the aging process for her, albeit at a terrible cost to the boy.

4. How did Bernard’s parents react when he came back home totally exhausted?

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

5. Explain briefly how the Cookie Lady accomplished her sinister motive?

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

Long Question Answers :

1. Describe the character of Mrs. Drew as portrayed in the story, The Cookie Lady.

Answer :- Mrs. Drew is portrayed as a complex and sinister character in Philip K. Dick’s short story, “The Cookie Lady.” On the surface, she appears to be a kind and generous elderly woman who bakes cookies and invites young Bernard to her home. Her initial portrayal is that of a lonely old lady seeking companionship, which makes her seem benign and harmless. However, as the story unfolds, the true nature of Mrs. Drew is revealed. She is a manipulative and predatory figure who uses her innocent appearance to lure Bernard into a trap. Her primary motivation is to rejuvenate herself by draining the life force of the young boy. This dark, vampiric aspect of her character starkly contrasts with her outwardly warm demeanor. Mrs. Drew’s actions are calculated and methodical; she creates an environment of trust and comfort for Bernard, all the while with the sinister intent of exploiting his vitality for her own gain. Her character embodies a chilling duality, juxtaposing the facade of a benevolent old woman with the reality of a life-draining predator. This dual nature not only adds depth to her character but also heightens the horror and suspense of the story, making her a truly memorable and disturbing antagonist.

2. “Bernard became a victim of his temptations.” Explain the above statement in a paragraph of about 200-250 words with reference to the story, ‘The Cookie Lady.”

Answer :- The statement “Bernard became a victim of his temptations” is a poignant reflection of Bernard’s tragic fate in “The Cookie Lady.” Bernard is a young boy drawn to Mrs. Drew’s house by the allure of delicious cookies. His innocent desire for these treats represents a simple, childlike temptation. However, this seemingly harmless temptation becomes the catalyst for his downfall. Bernard’s daily visits to Mrs. Drew’s house, driven by his love for cookies and the attention from the elderly woman, blind him to the underlying danger. Mrs. Drew uses his temptation against him, exploiting his naivety and trust. Bernard’s inability to resist the cookies and the comfort of Mrs. Drew’s home leads him into a trap where he becomes increasingly drained of his energy and vitality. His physical and emotional exhaustion are direct consequences of his repeated indulgence in the temptation of the cookies. This situation underscores the theme of how seemingly innocuous desires can lead to devastating consequences. Bernard’s story is a cautionary tale about the dangers of succumbing to temptations without considering the potential risks and the importance of recognizing and avoiding manipulative influences. In the end, his innocent cravings turn him into a victim, illustrating the peril that can lurk behind the fulfillment of simple desires.

3. What do you think would have happened to the Cookie Lady after Bernard’s last visit to her house? Write your answer in about 250-300 words.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

4. How can you conclude that “The Cookie Lady” is a horror story?

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]5. Imagine you are Bernard. Describe your last visit to Mrs. Drew’s house.

Answer :- For Full Answers Get The Workbook Answers PDF – View ]

Share your love
Percentiler
Percentiler
Articles: 154

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *